Boss Rolnictwo: Ranking po raz siódmy

Mamy więc w ręku doskonałe narzędzie analityczne i opiniotwórcze, o czym świetnie wiedzą nasi rankingowi partnerzy. Sam udział w rankingu nobilituje, bo to tak, jakby przebojem wedrzeć się do elitarnego klubu najlepszych zakładów przetwórstwa mięsnego.

Nie będzie chyba wielką przesadą stwierdzenie, że rankingi sektora rolnospożywczego stały się już specjalizacją zespołu redakcyjnego tygodnika BOSS-Rolnictwo. Tym razem oddajemy do rąk Czytelników VII edycję Rankingu Zakładów Mięsnych, rzetelną analizę ekonomiczną czołówki zakładów polskiego przetwórstwa mięsnego. Nie ma co ukrywać, że dla niektórych wyspecjalizowa­nych instytucji badawczych, które z niemałym trudem tworzą swoje analizy, jakże nieraz odbiegające od rzeczywistości – nasze rankingi stanowią pewną konkurencję. Mamy więc w ręku doskonałe narzędzie analityczne i opiniotwórcze, o czym świetnie wiedzą nasi rankingowi partnerzy. Sam udział w rankingu nobilituje, bo to tak, jakby przebojem wedrzeć się do elitarnego klubu najlepszych zakładów przetwórstwa mięsnego. Specjalnego znaczenia nabiera natomiast klasyfikacja w pierwszej dziesiątce najlepszych firm!

W tym roku do organizacji imprezy medialnej towarzyszącej uroczystości ogłoszenia wyników rankingu wprowadziliśmy nowość. Laury honorowe wręczane firmom z pierwszej dziesiątki zostaną uzupełnione nagrodą rzeczową ufundowaną dla zwycięzcy rankingu: maszyną czyszczącą światowego potentata tego typu urządzeń, niemieckiej firmy Heute.

Ten, kto choć raz otarł się o europejskie zakłady przetwórcze, doskonale wie, jak wielkie znaczenie przykłada się tam do spełniania norm weterynaryjnych i fitosanitarnych. Maszyny czyszczące firmy Heute to nic innego, jak adekwatna odpowiedź na takie zagrożenia weterynaryjne, jak choćby pryszczyca. Urządzenia tej firmy mają bowiem za zadanie wyczyścić oraz zdezynfekować obuwie, a nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć, co to oznacza w przetwórstwie mięsnym. Wszelkie ciągi komunikacyjne, w szczególności pomiędzy „brudną” a „czystą” strefą produkcji, to prawdziwe wąskie gardła procesu technologicznego i pierwsze miejsce, gdzie trafiają unijne kontrole. Zakłady radzą sobie z tym, jak umieją najlepiej, ale surowe przestrzeganie prostych zasad higieny nie zastąpi nowoczesnej technologii, która przychodzi tu z pomocą. Urządzenia firmy Heute są klasą dla siebie, praktycznie każdy ciąg technologiczny w polskich zakładach mięsnych powinien być uzupełniony o odpowiednie urządzenie czyszczące i dezynfekujące obuwie.

Nagroda, ufundowana przez firmę HEUTE jest ledwie sygnałem, iż ta nowoczesna technologia dociera do polskiego przetwórstwa mięsnego. Konkurencja jakością, ten termin robi wielką światową karierę, a trudno przecież wyobrazić sobie produkcję mięsną bez pedantycznej troski o przestrzeganie norm weterynaryjnych i fitosanitarnych. Każda niedoskonałość w tym względzie będzie bezlitośnie wykorzystywana przez konkurencję, nie wspominając o tym, iż służby weterynaryjne coraz większą uwagę będą przykładać do postępu technologicznego w tej mierze. Bez niego nie ma nie tylko eksportu, ale także produkcji na rynek krajowy.

Jerzy Papuga, „Boss Rolnictwo” Nr 25, 19.06.2004, str. 28